Софити в архитектурата (от Италия Soffito - таван) се наричат панелите за покриване на различни хоризонтални повърхности, обърнати надолу, като надвеси, стрехи, тавани в открити площи и др. Софитът изпълнява едновременно две основни функции - да осигури вентилация на подпокривното пространство и да придаде на фасадата красота и завършен вид. Вентилация на подпокривното пространство е необходима за увеличаване на експлоатационния живот на покрива и срещу влага и мухъл.

Софитите изработени от винил представляват панели, които се монтират върху дървени или метални профили под тавана и се свързват помежду си с помощта на заключващ ръб. Благодарение на това, панелите са лесни за инсталиране, прилепват плътно един до друг като крепежните винтове остават скрити.

По форма софитите приличат на ламперия, но са направени от същия полимер, като виниловия сайдинг. Основната разлика на виниловите софити от другите декоративни панели, които се използват с такава цел е, че те са перфорирани, което позволява на въздуха да циркулира под тях. Благодарение на вентилацията подпокривните пространства не страдат от влага и мухъл.

Перфорираните софити се използват за обшиване на изпъкналите части по фасадите: стрехи, корнизи, фронтони, козирки и др. Също така те са идеални за облицоване на тавана на верандата, или беседка в градината. Поради циркулация на въздуха в отвореното пространство, в продължение на много години повърхността ще изглежда добре и няма да се нуждае от ремонт. Неперфорираните софити се препоръчват за облицовка на таваните на вътрешни помещения.

Предимства от използването на винилен софит в строителството:

 • механична якост - устойчивост на удар и нараняване, а така също и на въздействието на околната среда. Винилните софити не горят, не променят цвета си на пряка слънчева светлина, не поемат влага, и сградата изглежда като нова за дълго време.
 • универсалност- те могат да бъдат използвани както за обшиване на стрехи, тераси и на подпокривно пространство, така и за облицоване на тавани вътре в помещенията. Благодарение на широка гама от цветове, те могат да бъдат комбинирани с всички видове довършителни материали, като не ограничават полето на фантазията.
 • Лесна поддръжка - софитите не изискват боядисване или лакиране, просто за възстановяване на първоначалния им вид от време на време е необходимо да се измиват с вода и препарат.
 • Биологична стабилност - за разлика от дървените облицовъчни материали, виниловия софит не мухлясва и не се влияе от гъбички.
 • Лесен и удобен монтаж - инсталацията може да се направи по всяко време на годината, бързо и лесно.
 • Екологична и пожарна безопасност - софитите, изработени от винил са незапалими и нетоксичени, могат да бъдат използвани в сгради със специални изисквания за противопожарна безопасност и устойчивост на агресивни среди (бензиностанции, сервизи, болници).
 • Ниско тегло - неголямото им тегло е важно при обновяване на стари сгради, с конструкция, която не може да понесе допълнителна тежест, което е неизбежно, когато се използват традиционни материали.
 • Кафяв
 • Графит
 • Бял
 • Златен дъб